Life That Ends with Thankfulness

I consider myself as a cat person, thus when I chance upon cat movies, watching “If Cats Disappear from the World” became natural. Hear me out, it was amazing.

“If you could cheat death by trading the things you cherish, what will happen to you?” is the premise of this Japanese movie, notice the bold cum italic and you’ll wonder maybe this one will be different from other kick the bucket movies. Yes, it is about death, specifically facing death. Yes, there will be a Faustus character, but he won’t offer world domination through magic book. Yes, it’s about regret, friendship, gratefulness and a couple of cats named after vegetables.

tumblr_o70g09yf7i1u0s9l5o1_500

I love how I could recognized most of the Kanji (source)

The Asianwiki summary of this Japanese movie was,

“A postman learns that he doesn’t have much time left to live due to a terminal illness. A devil then appears in front of him and offers to extend his life if he picks something in the world that will disappear. The man thinks about his relationships with ex-friends, ex-lovers, relatives and colleagues who will be sincerely sad when he dies.”

At first, it sounded confusing and seemed as if it’s going to pull us into weird Japanese proses, but a glance at the mute poster, you’d see subdued pastel colors, soft camera filter and Takeru Satoh’s blank gaze. I thought it won’t disappoint me much since these kind of cinematography are my favorite and at least I could enjoy the pretty pictures.

Before you continue with the post, I hope you can take some time to check the soundtrack for they are very soothing and classic. I can’t seem to find the right code to embed only the music, damn Youtube TOS, and I can’t seem to find any soundcloud uploads, so please take your time to press play on the video above.

tumblr_oh68scevy21spfigfo1_400

Takeru Satoh’s ‘postman’ character*

The movie opens with a young man pedaling his bike to an uphill road, the attached basket on his bike was occupied by a tabby cat. They rode the wind, reached the peak and gazed into the newly rising sun.

Our main protagonist, anonymously referred as ‘the postman’, lived a steady life delivering letters in a seemingly sleepy town in Japan. He rode his bike, greet the neighborhood, sent the letters, watched movies, feed his cat. His days were filled with small routines that made up the minutia of his life, until one day he tripped on his bike and lost consciousness.

The doctor diagnosed him with terminal brain cancer, incurable and left him a short amount of lifetime. Satoh’s character was shocked yet resigned to the demise of his life. Upon returning home, he found an identical imitation of his self, lounging in the living room. Stunned, he demanded identity of the doppelganger who admit that he’s pretty much the Devil himself.

tumblr_oh68scevy21spfigfo3_400

Deal with the devil*

The devil proposed an exchange, he will extend Satoh’s life by eliminating something in the world. For every disappearing item, Satoh’s life will be extended by one day. Satoh didn’t exactly agree but the devil carried on with the contract and proposed to eliminate telephone from the world for starters. Dazed, Satoh decided to ignore only to find the devil already vanished from his living room.

Facing an impending death and making a deal with the devil made Satoh very skeptical with his life. He couldn’t believe the chances and ponders the value of his own life. He didn’t think much of his life as it wasn’t very extravagant, not so exciting and hardly eventful. Little did he know that each exchange of items held memories of his loved ones. The painful headache and subsequent fear of losing more memories eventually woke him up to the realization that he was well loved and has lived a beautiful life.

I won’t say much further as I believe the movie will explain it self beautifully. But by agreeing to the devil’s deal, Satoh’s character will undergo turbulent emotions where he realized the value of life. As the movies revolved, we’ll discover how each items defined a titular moment in Satoh’s life.Telephone brought him to his true love, movies led him to his best friend, clock piece defined his adolescent time as his father fixed clocks for living, and cats carried memories from his childhood and deceased mother. Eventually, Satoh will come to a decision which will decide his life in terms of past and future.

The movie played fast and loose with the rule of disappearance. Obviously by eliminating telephone, the world will regress to an unspeakable era, while deriding the world of movies and clocks will be singularly impossible. Yet the message still came across well and we should enjoy the movies albeit the scientific details.

I should mention that this movie originated from a novel with the same title (‎世界から猫が消えたなら). If it get translated into English, I would love to give it a try, and if maybe I chance upon Kinokuniya, I don’t mind buying the original Japanese version for collection.

There were many impressionable quotes where you just want to bury yourself between the lines. However, one that strikes me the most was, “It’s not that bad to have life that ends with thankfulness,” as said by the devil.

So, it’s a very good movie, and it has affected me real deep since I watched it on the flight back from KNO to JOG. Garuda in-flight entertainment and service is a praise to God and I manage to hoard several cups of orange juice, a handful of candies, two meals and great movies. Yet aside from all the luxurious details, yeeppp I’ve flown back from Medan for good now.

Early January marked the end of the line for my short stint in Medan. A project could only go so far and apparently, the higher ups decided it’s best to continue the project elsewhere. Well fret none, for I’m currently living in Jogja and working for the same position in the same company, but only with different team and place. Well, yupp.

What does it have to do with the movie? Well it definitely made me felt a whole lot better about life. Life sucks, but memories make it worth the journey, that I should start cherishing the world and appreciate my friends and family more. They connect, create, mold, perfected my world and I should’ve extended the same courtesy to them. Yet I must admit I am rubbish at communication and reaching out. Hopefully I can do better and make the best of this life.

*pictures from (source)

Facing Fear Itself

Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage
色彩を持たない多崎つくると、彼の巡礼の年
by Haruki Murakami

So many symbolism. At one point reading the book, you will do this. Spread your palm in the cover and –realizes-.

The main reason why I bought this book stemmed from three point of reason,

  1. It was considerably cheaper than other Murakami’s book in the store at that time
  2. The title strongly reminded me of Kuroko no Basuke’s Phantom 6th Player [*]
  3. Gdmmt its Haruki Murakami’s work, what more reason do you need?

So yeah, I bought it, finished it in two days, and the story still haunts me till now. It cut near the heart, especially to people who are familiar with being alienated [**]

Growing up, you must have a group of very close friends that might give Mighty Morphin Power Rangers a run of their money. Friends you hang around together, so often you gave each other assigned name, rank or even color. Somebody is red for leader, blue for being strong and brash, green for their calmness and yellow/pink/white for the ladies. But like every epic TV series, things went south. Friendship shattered and trust gone, such thing happens everywhere and it also happened in Nagoya city to Tsukuru Tazaki and his precious friends.

[TLDR] This post will be part book review, part analysis and part life reflection. Continue reading

Warranted Queen

        -it looks like the tide is calling

Momen dalam hidup itu seperti naik roller coaster. 

Ada saat dimana kita harus menunggu dan bersabar layaknya mengantri giliran naik wahana.

Ada saat-saat dimana kita takut, gugup, nervous luar biasa dalam menghadapi sesuatu namun tetap saja kita lakukan seperti tetap keukeh ingin naik roller coaster walau takut.

Continue reading

preview

Preview on new pics for CardToPost

Nih lagu cover keren banget, sukses membuat saya terbuai dengan alunan gitarnya yang begitu mellow.

.

Beberapa gambar yang saya rencanakan untuk di blow up ke versi kartu pos 🙂

Seperti yang bisa dilihat, tiga diantaranya merupakan hasil cat warna. Masih harus banyak latihan nih…

preview

preview2

preview3

preview4

tumblr_muvoi2G7Wz1slu2wno1_500

catcher in the rye

“Nervous breakdown”
is a term that the public uses to characterize a range of mental illnesses,
but generally it describes the experience
of
“snapping”
under immense pressure,
mental collapse
or
mental and physical
exhaustion.

————————————————————————–

So it took me 22 months to finish J.D Salinger’s Catcher in the Rye book. Not because I’m a slow reader, I actually finished three-fourth of it at the first week. But because at one point, I hurled that book to the wall and stopped my self from reading it.

The book hits to close to home.

Only now when I’m feeling a lot mature and didn’t have anything else to read did I picked up where I stopped and finished that book in one sitting. A few hours after I finish that book, I banged two different motorcycle. Few days later, my car died in the middle of the street and I lost focus and felt utterly depressed because I.Can’t.Stop.Thinking.About.The.Book

It hit waaaaaay to close to home.

Go figure that out.

————————————————————————–

It’s scary how a book can affect you in such a holistic way that it halted you from thinking. I guess that’s exactly what makes the book such a quality read. It made you hurl, stomp and weigh your mind so very much.

Few days ago I had a comment thread chat via AO3 with an author, we discussed things around Panic Attack, emotional breakdown and what makes people snapped. At some point I paraphrase this thing from a postmodernism book I read, that whatever movies, books, literature and entertainment offer is a form of simulation for us to deal with IRL problem.

For me, Catcher in The Rye is a scary book because it explains things that I did not understand about a certain somebody. At some point I did got depressed, but I don’t think I’ll ever regret reading it.

Just need to sit down and sort my mind before it eloped with my sanity to the rabbit hole.

I’d recommend you that book, only if you can promise not to compromise your emotional state. It’s a classic book, with a plot that became ever so real and general in real life.

————————————————————————–

workout-playlist-july-prodigy-2011-1854

Music Hunt

warning, lots of links and tags aheaaaaaad

.

.

.

Sekalinya seorang teman sedang melihat-lihat isi iTunes ku, niatnya ingin ‘merazia’ music list yang aku miliki dan bila ada yang sesuai dengan seleranya, yaaah main copy paste.

Beberapa menit kemudian dia mengeluh, “kok musiknya ngga ada yang aku kenal ya?”

Well, aku cuma bisa nyengir saja 🙂

.

Alright, biasanya musik-musik yang kudengar bawaannya mellow, acoustic, sedih, bikin mood jadi galau. Namun ada juga beberapa yang aku sukai karena bisa membuat jingkrak-jingkrak dan makin bersemangat menyelesaikan LPJ acara Peluncuran Buku dalam Rangka Memenuhi Tugas Kuliah EPB.

Dimana aku pertama kali mendegarnya?

Kebanyakan dari soundtrack film ataupun tv series, ada juga yang kebetulan mendengarnya di radio. Tapi kebanyakan sebenarnya karena terbawa arus masyarakat Tumblr yang serba enthusiast dengan semua hal yang berbau hip, popular and now.

Bener deh, kalau mau lihat seperti apa taste musik remaja Amerika yang tidak begitu menyukai musik pop komersil (baca: Justin Bieber, Rihanna, Marron 5 dll),  coba saja cek hashtag #music-recs di tumblr dan lihat mana yang paling banyak notesnya.

Dan bila kita memiliki ketertarikan terhadap fictional character ataupun fandom tertentu, bisa juga cek fanmix.tumblr dan tagsnya ataupun hashtag dari account tumblr yang lainnya. Diantaranya yang ada di playlist atas kudapatkan dari sini. Lagu itu berasal dari sebuah fanmix yang disusun untuk mengikuti mood dari pairing Stiles x Cora dari serial tv Teen Wolf. I highly recommended ‘It’s Time’ by Imagine Dragon, It’s very cool.

Tertarik dengan band indie yang tidak dikenal? Cek situs ini, Bandcamp, sebenarnya duluuu banget aku pernah merekomendasikan artis Mara Hruby di  post ini. Lagunya yang berjudul Character sangat menenangkan dan memiliki momen-momen syahdu (cieee bahasanya :D) Asyiknya lagi dari situs Bandcamp adalah, kita bisa pilih mau cari dari kategori sesuka kita. Bisa dari genre maupun asal para artis, jadi bila kita ingin spesifik mencari lagu-lagu dari artis Bulgaria juga bisa saja..

Suka blogwalking? Cek deh situs my dear cousin over here, Coklat dan Hujan‘s. Aku percaya berat sama pilihan lagunya, selera kami kira-kira sama. Saking samanya bahkan kami pernah karaokean lagu-lagu jadul seperti lagunya 98 Degrees (ada yang masih ingat?) dan lagu Regina Spektor (ada yang kenal??) di malam hari hingga sekitar jam 10an..

Selain blogwalking, bisa juga cek di situs Soundcloud. Paling klop karena kita bisa eksplorasi berbagai jenis cover song sebuah lagu.

Sebagian dari fanmixes yang ada di tumblr bisa di download, namun ada juga yang cuma bisa numpang dengar selama kita online internet. Begitu juga dengan di Bandcamp, ada yang menyediakan free download ada juga yang harus bayar.

Ngotot pengen tetap download lagunya? Yaaah  harus pintar-pintar cari situs seperti soundcloud downloader, atau coba cari di mp3ye.eu. Tapi cari lagu dan download di situs mp3ye.eu rada ribet, namun kualitas dan persentase kita dapat working link bisa lebih dipercaya daripada MP3skull.com.

Terakhir! Sering lihat fanmade video dan MAD? Telusuri saja lagu-lagu yang digunakan untuk fanmade video ini, dari situlah aku mendapatkan lagu Fat Guy dan Who Are You Really oleh Mikki Ekko. Video Fat Guy berasal dari fanmade Video untuk fandom Hetalia, sedangkan Who Are You Really sebenarnya adalah video crossover mengenai Loki dari Thor, Lucifer dari Supernatural dan Moriarty dari Sherlock BBC (yeeeep, I can be extremely random sometimes.)

.

So, begitulah caraku memburu lagu baru.

Unconventional much, huh?

ArtJog001

ArtJog 2013, To Drown in Thy Culture

Art Fair Jogja 2013

Budaya Maritim: To Drown in Thy Culture

Setiap tahun di Taman Budaya Yogyakarta pada bulan Juli diadakan sebuah even seni raksasa bernama Art Fair Jogja. Dari tahun ke tahun, event ini selalu dinantikan baik oleh khalayak seniman maupun umum, karena selain karya-karya yang disajikan sangat unik dan menyegarkan mata, event ini sepenuhnya gratis. ArtJog 2013 menyajikan tema Budaya Maritim, memang tiap tahunnya tema yang diangkat selalu berbeda dan unik.

ArtJog 2013 ini menjadi event ArtJog ke-2 ku yang akan kudatangi bersama seorang sahabat sejak zaman SMA, Huda. Kami berjanji bahwa setiap tahunnya, ArtJog akan menjadi sebuah ritual tahunan yang akan kami datangi. Lumayanlah karena kami sama-sama tipe orang yang rada nyleneh dan senang berkomentar ngaco, selain itu Huda dan saya sama-sama menyukai fotografi, maka event ini selalu menjadi sasaran hunting ground kami.

Selain itu, seorang sahabat saya yang lain, sekaligus merupakan panitia Art Jog 2013 mengatakan bahwa:

“kitanya ngga usah nyeni-nyeni banget kok, datang aja. Banyak yang menarik dan bagus, dan lumayanlah sekalian nambah-nambah prof pic di FB ;D”

Maka berbekal kamera, baju tribal (agar bila difoto kelihatan jelas diantara karya-karya) dan senyum-sapa-semangat, saya dan Huda mendatangi Art Jog 2013 dengan penuh semangat.

ArtJog001

Hull of a hip and a carousel, this year’s entrance is magnanimous!!

WHOA!! Cover itu penting, begitupula dengan entrance dari ArtJog 2013 kali ini. Setiap tahunnya seniman ArtJog memang selalu menciptakan instalasi entrance yang luar biasa, tahun ini tidak kalah dengan sebelum-sebelumnya. Malah menurut saya, tahun ini sangat luar biasa dan RAKSASA.

Sebuah sisi kapal yang terbuat dari tong minyak yang disolder, sebuah carousel dari Papermoon Puppet Theater dan pahatan ekor ikan paus berwarna perak (tidak ada di foto).

Sisi kapal yang terbuat dari tong minyak ini membuat semua orang ternganga dan terkagum-kagum, saya takut menyentuhnya karena terlihat jelas terdapat banyak karat yang bisa saja membuat kita sakit tipes. Maka cukup mengaguminya dari jauh sambil menebak-nebak logo-logo perusahaan minyak yang terpampang pada tong-tong.

Ada juga carousel berjudul Finding Lunang yang dibuat oleh Papermoon Puppet Theater, sebuah Puppet Theater company dari Yogya yang sudah menghasilkan berbagai karya yang sudah dipentaskan di luar negeri. Saya sendiri belum pernah menonton langsung teaternya, namun melihat situs resminya, video teater mereka yang diupload di Youtube dan berdasarkan artikel yang dulu pernah saya edit untuk Teras Pers, tampaknya Papermoon Puppet Theater is the real deal.

The

The detail is amaaaazing!!

Menurut sebuah plakat yang diletakkan dekat dengan carousel ini, Finding Lunang dikisahkan sebagai sebuah perjalanan bahari mencari tempat dimana para manusia-manusia laut ini dapat meng……. akupun sebenarnya kurang mengerti. Namun bila bisa kuinterpretasi secara pribadi, instalasi ini mengingatkanku pada film Waterworld yang diperankan oleh Kevin Costner.

ArtJog003

I don’t really understand, but it’s interesting!!

Memasuki gedung ArtJog 2013 kita akan melihat berbagai instalasi seni yang menarik, unik dan agak membingungkan. Karya yang berbentuk seperti tulang belakang ikan/sirip/accordion(?) ini sebelumnya pernah kulihat di Selasar Galeri Soemardja di ITB  pada awal bulan Juli 2013 ini. Saat itu saya sedang liburan di Bandung dan seorang sahabat yang seorang mahasiswi ITB. Kami berjalan-jalan sepanjang lorong-lorong gedung-gedung tua di universitas lama tersebut, salah satunya adalah ke Selasar Sunaryo di bagian SR dimana saya melihat karya ini.

Kembali ke TBY Jogja, ada juga sebuah set print on canvas dengan logo BP, tangker minyak dan a giant blop of black ink. Whoops, ini jelas merupakan sebuah sentilan pada BP akan kejadian di teluk Meksiko yang kemarin.

ArtJog004

The photographs are amazing, and I feel like making one of these mix media art

Terdapat sebuah pojok yang dikhususkan untuk fotografi, foto di kiri diambil dari sebuah kapal yang sedang mengarungi laut di tengah badai. Sang fototografer mengambil gambar ini dari ujung paling atas mast kapal tersebut. Bila diperhatikan, terdapat beberapa percikan air di foto, dan terlihat juga di geladak kapal beberapa nelayan yang sibuk dengan tugas mereka masing-masing.

Foto-foto ini merupakan foto-foto yang mendapatkan penghargaan 3 Point Award yang dianugerakan pada para fotografer yang konsisten dengan fotografi mereka dan memberikan kita sebuah image-image luar biasa. Melihat beberapa foto-foto ini membuatku ingin sekali mengambil satu, lari dan memajangnya di kamarku sendiri!

ArtJog005

A Tane in her natural habitat, in front of an amazing painting

ArtJog 2013 tampaknya lebih banyak menampilkan karya non-lukisan (kriya, pahatan, instalasi?? Entah istilah seninya apa..), namun tidak berarti tidak ada lukisan sama sekali. Malah lukisan favorit saya adalah lukisan sebuah perahu putih di padang pasir, bisa dilihat bahwa shading nya sangat luar biasa sehingga lukisan terkesan seperti 3 dimensi! Instalasi di gambar kiri adalah sebuah kapal raksasa berkarat dimana diatasnya terdapat rumah-rumah,  Huda menamakannya ‘Kapal dari film Avengers versi Jadul’ -___-

ArtJog006

Unique stuff keeps popping in

Terdapat sebuah instalasi yang sempat membuat ku dan Huda agak sedih, foto di pojok kiri adalah sebuah laci raksasa dengan gambar peta Asia-Eropa, di dalam laci-laci tersebut terdapat berbagai replika garam, batu apung, cengkeh, beras daun teh dan lain-lainnya. Kami merasa bahwa ini merupakan sebuah gambaran mengenai ’emas’ pada zaman kolonial dulu, yaitu rempah-rempah. Dan bagaimana negara-negara jajahan ini hanyalah sebuah laci-laci yang tinggal dibuka dan diobrak-abrik oleh kaum penjajah..

But oh well, smile to the camera..

ArtJog007

Hello and Goodbye’s! I can see why Sindy was chosen as one of the volunteer now, she has a lovely smile 😀

Di akhir tur kami melihat Sindy!! Ia salah seorang sahabatku di kuliah yang menjadi panitia Art Jog 2013, melihat foto ini aku menjadi mngerti kenapa ia lolos seleksi kepanitiaan, senyum Sindy sangat menyenangkan dan membuat orang merasa ingin tersenyum juga 🙂 Sindy bercerita bahwa hari pertama pembukaan Art Jog dikhususukan bagi tamu-tamu VIP yang tertarik untuk membeli karya-karya di ArtJog 2013 ini. Ia juga bercerita bahwa sudah cukup banyak karya yang dibeli, baik dengan harga puluhan juta hingga beberapa milyar! Ada sebuah karya yang tidak sempat kufoto, namun karya tersebut diberi harga Rp 2,5 M namun hingga saat ini belum laku. Sedangkan karya di kanan atas ini sudah laku seharga Rp 85 juta. Di tangan Sindy adalah buku katalog karya yang lengkap dengan harga-harga tiap karya. Sindy hanya menunjukkannya sekilas padaku dan angka-angka di buku itu cukup mengagumkan..

.

Tur berakhir, namun aku masih ingin mengunjunginya lagi. Masih banyak waktu hingga malam penutupan, dan terdapat beberapa karya yang rasanya aku masih belum puas memandanginya.

ArtJog008

A derpina and derp in their natural behavior: derping

Bila di Jogja pada bulan Juli, datanglah ke ArtJog! Bingung sih bingung, tapi menyenangkan juga melihat berbagai instalasi karya anak bangsa kita terpajang dengan gagahnya 🙂

.

Edited on July 22nd.

Kudo’s to Sabrina who pointed out my mistake on Selasar Galeri Soemardja.